Bogdan Aurescu a fost ales judecător la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. “Cuceritorul Insulei Șerpilor”, prin care România a câștigat platoul maritim care-i permite să exploateze zăcămintele de petrol și gaze din Marea Neagră, a câștigat cursa chiar împotriva candidatului Rusiei, care, culmea, nici nu recunoaște autoritatea Curții de la Haga. Printre altele, Curtea Internațională de Justiție îl acuză pe Putin de crime de război.
Pe 3 februarie 2009 prin decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, România recupera 9.700 kmp de spații maritime, platou continental și zonă economică exclusivă din Marea Neagră. Echipa de 20 de experţi români, condusă de diplomatul Bogdan Aurescu, a demonstrat atunci, cu probe, că Insula Şerpilor – teritoriu ucrainean – era în realitate doar o stâncă. Era necesar acest lucru pentru că altfel, dacă insula ar fi fost locuită sau locuibilă, zona maritimă din jur ar fi revenit Ucrainei. Pentru că argumentele părţii române au fost solide, verdictul Curţii Internaţionale a fost în favoarea noastră, iar aplicarea hotărârii s-a făcut imediat.
Fostul ministru de externe și actual consilier prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu a câștigat un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga. Informația a fost confirmată de Aurescu printr-o postare pe X. Postul a fost câștigat în urma unui vot la ONU și a fost securizat prin lobby-ul făcut de diplomația română.f
România a obținut 117 voturi în Adunarea Generală, iar Rusia 77 de voturi. În Consiliul de Securitate, Aurescu a obținut 9 voturi, fiindu-i necesare 8.
Aurescu a fost nominalizat pentru această candidatură de România și alte nouă state – Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria.
El a concurat pentru această poziție cu judecătorul rus Kirill Gevorgian, membru al CIJ din 2015 și vicepreședinte al organismului din anul 2021, din partea grupului regional al Europei de Est. Judecătorul rus a fost susținut de Rusia, China și Belarus.
În septembrie, președintele Klaus Iohannis a solicitat în plenul Adunării Generale a ONU sprijinul statelor membre pentru candidatura României la Curtea Internațională de Justiție.
Judecătorii CIJ sunt aleși pentru nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU de pe lista de candidați.
ONU a anunțat joi numele celor cinci noi judecători aleși prin vot: